Taco z papryk poblano, kukurydzy i ziemniaków

Taco z papryk poblano, kukurydzy i ziemniaków
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 3 duże papryczki chili poblano
  • 3 łyżki smalcu lub oleju roślinnego
  • 1 duża biała cebula
  • pokrojona na cienkie plasterki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże ziemniaki do pieczenia
  • obrane
  • ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka gotowanych ziaren kukurydzy
  • 250 ml kwaśnej śmietany lub crème fraîche (dowolnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zwęglić skórę papryk, aż będzie całkiem czarna po każdej stronie nad płomieniem, na grillu, lub na żeliwnej patelni na dużym ogniu. Papryki włożyć do papierowej lub plastikowej torebki na 15 minut. Wyjąć z torebki, usunąć skórę i nasiona, pokroić na paski szerokie na centymetr i długie na 5 centymetrów. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać smalec lub olej i usmażyć cebulę, od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 – 10 minut, aż będzie szklista i miękka. Dodać paski chili i sól, dalej smażyć od czasu do czasu mieszając przez 3 - 4 minuty. Dodać ziemniaki i kukurydzę, smażyć przez kilka minut, aż ziemniaki będą ciepłe. Doprawić do smaku, dolać śmietanę. Ułożyć na ciepłych tortillach i przybrać wedle uznania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA