Mark  Bittman

Taco z papryk poblano, kukurydzy i ziemniaków


Przepis z programu Minimalista (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Taco z papryk poblano, kukurydzy i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże papryczki chili poblano

3 łyżki smalcu lub oleju roślinnego

1 duża biała cebula

pokrojona na cienkie plasterki

½ łyżeczki soli

2 duże ziemniaki do pieczenia

obrane

ugotowane i pokrojone w kostkę

1 szklanka gotowanych ziaren kukurydzy

250 ml kwaśnej śmietany lub crème fraîche (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Zwęglić skórę papryk, aż będzie całkiem czarna po każdej stronie nad płomieniem, na grillu, lub na żeliwnej patelni na dużym ogniu. Papryki włożyć do papierowej lub plastikowej torebki na 15 minut. Wyjąć z torebki, usunąć skórę i nasiona, pokroić na paski szerokie na centymetr i długie na 5 centymetrów. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać smalec lub olej i usmażyć cebulę, od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 – 10 minut, aż będzie szklista i miękka. Dodać paski chili i sól, dalej smażyć od czasu do czasu mieszając przez 3 - 4 minuty. Dodać ziemniaki i kukurydzę, smażyć przez kilka minut, aż ziemniaki będą ciepłe. Doprawić do smaku, dolać śmietanę. Ułożyć na ciepłych tortillach i przybrać wedle uznania.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.