Tomasz Jakubiak

Tabbouleh z oliwkami i maślaną polędwicą z dorsza


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

odsłon: 756

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

2 szklanki kaszy bulgur

garść zielonych oliwek

garść oliwek czarnych

garść oliwek faszerowanych papryką

1 litr bulionu warzywnego

ogórek

2 cebule dymki

3 pomidory

łyżeczka skórki z pomarańczy

cytryna

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

natka pietruszki

garść listków mięty pieprzowej

 

Maślany dorsz:

4 polędwiczki z dorsza

2 kostki masła

garść świeżego estragonu

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlej olej, wsyp kaszę i upraż. Następnie dolej bulion w proporcji 2 do 1 i gotuj kaszę tak długo, aż wypije cały bulion.
Gdy kasza będzie już gotowa odstaw ją, żeby wystygła.
Pokrój oliwki i wsyp do miski. Z ogórka i pomidorów usuń gniazda nasienne, pokrój i wsyp do miski. Dodaj pokrojone cebule, posiekaną pietruszkę i miętę, sól pieprz, oliwę, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gdy kasza będzie już wystudzona, dodaj ją do warzyw i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, włóż polędwiczki z dorsza doprawionego wcześniej solą i pieprzem, dodaj estragon i duś ok. 12 minut. Następnie bardzo delikatnie przełóż na talerz i podawaj z sałatką tabbouleh. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.