Tabbouleh i zapiekana feta

Przepis z programu Ideał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tabbouleh i zapiekana feta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do fety:

3 pomidory, pokrojone w plastry

4 grube plastry fety, każdy po 70 g

1 łyżeczka kruszonej chili

garść świeżej mięty, posiekanej



Na tabbouleh:

120 g natki

50 g liści mięty

2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę

50 g soczewicy puy, ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

sok z 1 cytryny

60 ml oliwy



Przygotowanie:

Feta: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blachę folią aluminiową. Ułóż na niej plastry pomidorów, dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na pomidorach ułóż fetę, skrop oliwą i oprósz chili. Nakryj drugim arkuszem folii i połącz brzegi, by powstała duża paczuszka. Piecz 8 minut, jeśli feta była w temperaturze pokojowej, lub 15 minut, jeśli została wyjęta prosto z lodówki. Wyjmij z piekarnika, otwórz paczuszkę i przed podaniem posyp świeżą miętą. Na tabbouleh: za pomocą ostrego noża bardzo drobno posiekaj natkę, zaczynając od liści i kończąc na łodygach. Tak samo postępuj z miętą. Połącz pomidory, soczewicę, cebulę, zioła i przyprawy. Posól. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Podaj z fetą i pomidorami.





powrót

Podobne przepisy

Kuskus z siedmioma warzywami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Endywie z pomarańczami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony kalafior
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.