Agnieszka Kręglicka

Taamiya z ciecierzycy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Taamiya z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 pęczki siekanej natki pietruszki

2 pęczki siekanych liści kolendry

1 cebula pokrojona w kostkę

3 utarte ząbki czosnku

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

kmin rzymski

sól

pieprz

chilli

bułka tarta do zagęszczenia masy

olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzić (ewentualnie ugotować) i zmielić w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Konsystencją masa powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Formować w dłoniach małe kulki i smażyć lub kłaść na gorący olej łyżką. Usmażoną taamiyę spróbować i skorygować przyprawy. Podawać gorące z sosem z tahini, jogurtem z harrissą, jogurtem z ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.