Szynka z jajkiem, placuszek z foie gras, szynką serrano, jajami przepiórek i jagodowym gastrique

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szynka z jajkiem, placuszek z foie gras, szynką serrano, jajami przepiórek i jagodowym gastrique
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki placuszków:

160g mąki pszennej

1½ łyżki białego cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

¾ łyżki posiekanego tymianku

2 całe jaja

360 ml maślanki

60 ml pełnotłustego mleka

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia



Składniki jagodowego gastrique:

100g brązowego cukru

240 ml octu z szampana lub muscatu

½ laski świeżej wanilii

250g świeżych jagód



Składniki chrupkiej szynki:

60g szynki Serrano

60 ml oliwy



Składniki sadzonych jaj przepiórki:

2 świeże jaja przepiórki

oliwa (do smażenia)




Składniki foie gras:


90-120g foie gras klasy „A”



Przygotowanie placuszków:

Wymieszaj mąkę, biały cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, czarny pieprz i tymianek.

W drugiej misce ubij jaja, maślankę, mleko i oliwę. Stopniowo dosypuj suche składniki i ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut przed smażeniem.

Smaż placuszki na dużej, teflonowej albo żeliwnej patelni, aż będą złocistobrązowe po obu stronach.



Przygotowanie jagodowego gastrique:

W rondelku wymieszaj brązowy cukier, ocet, laskę wanilii i jagody. Gotuj, aż odparujesz ⅓ płynu albo jest tak gęsty, że pokrywa wierzch łyżki. Odstaw w ciepłe miejsce.



Przygotowanie chrupkiej szynki:

Na rondelku rozgrzej oliwę do 160°C. Pokrój szynkę w cienkie plasterki, wrzuć do oliwy i smaż, aż będzie chrupka. Wyjmij z tłuszczu, osusz na papierowych ręcznikach kuchennych.



Przygotowanie sadzonych jaj przepiórki:

Na małej, teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu do ostrego. Ostrożniej rozbij i wylej jaja. Smaż , aż zetnie się białko. Najlepiej wyłączyć gaz tuż przed końcem smażenia i poczekać, aż jajka dojdą na rozgrzanej patelni.



Przygotowanie foie gras:

Małą patelnię rozgrzej na średnim ogniu do ostrego. Połóż foie gras i podsmaż z obu stron. Uważaj, żeby nie smażyć zbyt długo. Środek powinien być ciepły, ale nie usmażony.



© 2012 Chris Thompson



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.