Grzegorz  Łapanowski

Szynka pieczona

Grzegorz Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Szynka pieczona

odsłon: 120829

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 – 1,5 kg dobrej szynki
1 główka czosnku
2 szczypty majeranku
4 listki ziela angielskiego
2 liście laurowe
200 ml jednodniowego soku jabłkowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania szynki. Wcieramy w nią przyprawy, pieprz, majeranek, liście laurowe, utartą połowę czosnku. Następnie mieszamy miód z octem i sokiem. Zalewamy mięso bejcą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Mięso warto odwrócić kilkukrotnie i ponownie natrzeć marynatą. Szynkę wiążemy dratwą, by uzyskać ładny kształt. Po zamarynowaniu szprycujemy mięso sokiem jabłkowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i uformowane mięso obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Pieczemy w 100 stopniach C przez ok. 4h. Zależy nam na tym, by mięso osiągnęło w środku temperaturę ok. 65 stopni C. Upieczoną szynkę odstawiamy by odpoczęła jakieś 5-10 minut. Serwujemy z rukolą, musztardą, chrzanem i borówką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.