przepisy z programów >>

Szynka pieczona

Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Potrawy wielkanocne Potrawy wielkanocne

Szynka pieczona
odsłon: 109889

składniki i przygotowanie:

Składniki:
1 – 1,5 kg dobrej szynki
1 główka czosnku
2 szczypty majeranku
4 listki ziela angielskiego
2 liście laurowe
200 ml jednodniowego soku jabłkowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
pieprz

Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania szynki. Wcieramy w nią przyprawy, pieprz, majeranek, liście laurowe, utartą połowę czosnku. Następnie mieszamy miód z octem i sokiem. Zalewamy mięso bejcą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Mięso warto odwrócić kilkukrotnie i ponownie natrzeć marynatą. Szynkę wiążemy dratwą, by uzyskać ładny kształt. Po zamarynowaniu szprycujemy mięso sokiem jabłkowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i uformowane mięso obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Pieczemy w 100 stopniach C przez ok. 4h. Zależy nam na tym, by mięso osiągnęło w środku temperaturę ok. 65 stopni C. Upieczoną szynkę odstawiamy by odpoczęła jakieś 5-10 minut. Serwujemy z rukolą, musztardą, chrzanem i borówką.

© Grzegorz Łapanowski

skomentuj przepis >>