Anna Olson

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga

Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Glazura:

1 szklanka wytrawnego rieslinga

1 szalotka, drobno posiekana

½ szklanki miodu

¾ szklanki ziarnistej musztardy

cała duża gotowana szynka z kością, ok. 4,5 kg



Przygotowanie:

Przygotuj glazurę, gotując w małym rondlu, na małym ogniu wino z szalotką, aż zredukuje się do ok. ¼ szklanki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj miód i musztardę. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni C. Ułóż szynkę w brytfannie i ponacinaj skórę w odstępach 1,5 cm. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na 7 godzin. Po tym czasie, posmaruj szynkę połową glazury i podlewając od czasu do czasu, piecz jeszcze 1½ godziny. Pokrój mięso i podaj z pozostałą glazurą.



© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.