Anna Olson

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Glazura:

1 szklanka wytrawnego rieslinga

1 szalotka, drobno posiekana

½ szklanki miodu

¾ szklanki ziarnistej musztardy

cała duża gotowana szynka z kością, ok. 4,5 kg



Przygotowanie:

Przygotuj glazurę, gotując w małym rondlu, na małym ogniu wino z szalotką, aż zredukuje się do ok. ¼ szklanki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj miód i musztardę. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni C. Ułóż szynkę w brytfannie i ponacinaj skórę w odstępach 1,5 cm. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na 7 godzin. Po tym czasie, posmaruj szynkę połową glazury i podlewając od czasu do czasu, piecz jeszcze 1½ godziny. Pokrój mięso i podaj z pozostałą glazurą.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń z karkówki
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.