Szynka glazurowana

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szynka glazurowana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 wędzona szynka z kością

2 szklanki ciemnego brązowego cukru

½ szklanki koniaku

rukiew wodna, do przybrania

świeże liście pietruszki, do przybrania

jabłka, do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Owiń szynkę w folię i papier do pieczenia, i umieść ją na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjmij szynkę z folii. Dużym, ostrym nożem usuwaj tłuszcz, pozostawiając pięciomilimetrową warstwę. Nacinaj tłuszcz liniami tworzącymi romby oddalone od siebie o 5 mm. Przenieś szynkę na dużą blachę.

W małej misce wymieszaj cukier i koniak. ¾ powstałej mieszanki polej szynkę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę. Co 10 minut polewaj szynkę resztą mieszanki. Potem piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Przenieś na półmisek i pokrój. Podawaj z rukwią i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.