Nigel Slater

Szybkie warzywne curry


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Szybkie warzywne curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże bakłażany pokrojone na ćwiartki

a później na grube plastry

sól

olej arachidowy

2 cebule

obrane i posiekane

3 duże ząbki czosnku

obrane i posiekane

kawałek kłącza imbiru długości kciuka

obrany i drobno posiekany

6-8 strączków kardamonu

1-2 szczypty suszonych płatków chili

1-2 łyżeczki mielonej kurkumy

1-2 łyżeczki nasion kminu

6-8 pomidorów

posiekanych

sól i świeżo mielony pieprz

kilka łyżek jogurtu naturalnego

łyżka śmietany

garstka świeżej natki kolendry

posiekanej

garstka liści świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


Włóż pokrojone bakłażany do durszlaka i wstaw go do miski. Oprósz solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej w dużym rondlu trochę oleju arachidowego na dużym ogniu i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś 20 minut, aż cebula zmięknie. Pokrusz strączki kardamonu, wyjmij z nich czarne nasionka i delikatnie zmiażdż je w moździerzu. Dodaj nasionka do rondla z cebulą razem z chili, kurkumą oraz kminem, wymieszaj i przesmaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj posiekane pomidory, zalej wodą, żeby zakryła warzywa i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i usmaż bakłażany: spłucz z nich sól i lekko upraż kawałki na grilowej patelni. Dodaj je do rondla z pomidorami, cebulą i przyprawami i duś 25 minut. Spróbuj, zdejmij rondel z ognia, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj tyle jogurtu i śmietany, ile trzeba. Posyp posiekaną kolendrą oraz miętą i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Papryka z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Bogamaj

postów: 3

17.07.2017 16:08

CYTUJ

Fajny, prosty, świetnie smakuje z quinoa, ja zamiast smietany dodałam mleko kokosowe i pozwoliłam sobie dodać liście kaffiru bo je lubię, wyszło egzotycznie, wspaniale i chyba całkiem dietetycznie pomijajac ten plej oczywiście.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.