Marieta  Marecka

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci, Lody

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Lody truskawkowe:

skórka z limonki

2 szklanki mrożonych truskawek

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

kilka listków bazylii

 

Lody jagodowe:

2 szklanki jagód mrożonych

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

1 łyżeczka pasty z wanilii

 

Do podania: trójkątne wafelki, rurki, świeże owoce, bita śmietana

Przygotowanie:

Do miksera wrzucamy zamrożone truskawki, dolewamy mleko skondensowane, ścieramy skórkę z limonki i dodajemy listki bazylii. Miksujemy do czasu uzyskania kremowej, gładkiej masy. Przekładamy do plastikowego pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych lodów.
Następnie do miski miksera wrzucamy jagody, wlewamy mleko i wanilię i miksujemy jak wyżej.
Lody możemy podać z bitą śmietaną, świeżymi owocami i waflami.



powrót

Podobne przepisy

Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.