Marieta  Marecka

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci, Lody

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Lody truskawkowe:

skórka z limonki

2 szklanki mrożonych truskawek

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

kilka listków bazylii

 

Lody jagodowe:

2 szklanki jagód mrożonych

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

1 łyżeczka pasty z wanilii

 

Do podania: trójkątne wafelki, rurki, świeże owoce, bita śmietana

Przygotowanie:

Do miksera wrzucamy zamrożone truskawki, dolewamy mleko skondensowane, ścieramy skórkę z limonki i dodajemy listki bazylii. Miksujemy do czasu uzyskania kremowej, gładkiej masy. Przekładamy do plastikowego pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych lodów.
Następnie do miski miksera wrzucamy jagody, wlewamy mleko i wanilię i miksujemy jak wyżej.
Lody możemy podać z bitą śmietaną, świeżymi owocami i waflami.



powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.