Marieta  Marecka

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci, Lody

Szybkie lody truskawkowe i jagodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Lody truskawkowe:

skórka z limonki

2 szklanki mrożonych truskawek

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

kilka listków bazylii

 

Lody jagodowe:

2 szklanki jagód mrożonych

1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

1 łyżeczka pasty z wanilii

 

Do podania: trójkątne wafelki, rurki, świeże owoce, bita śmietana

Przygotowanie:

Do miksera wrzucamy zamrożone truskawki, dolewamy mleko skondensowane, ścieramy skórkę z limonki i dodajemy listki bazylii. Miksujemy do czasu uzyskania kremowej, gładkiej masy. Przekładamy do plastikowego pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych lodów.
Następnie do miski miksera wrzucamy jagody, wlewamy mleko i wanilię i miksujemy jak wyżej.
Lody możemy podać z bitą śmietaną, świeżymi owocami i waflami.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

14.08.2017 14:40

CYTUJ

Truskawki niestety zawsze trzeba przetrzeć przez sito bo nasionka będą zgrzytać w zębach. Posmak lodów od tych ziarenek wychodzi jakiś niemiły. Mleko skondensowane słodzone z puszki jest bardzo mocno słodkie i lody będą przesłodzone. Trzeba dodać mleka albo śmietany żeby tą słodkość trochę zmniejszyć.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.