Delia  Smith

Szybkie ciasto francuskie


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szybkie ciasto francuskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag mąki

10 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski, masło wkładamy na pół godziny do zamrażarki, a gdy jest całkiem twarde – obtaczamy w mące i ścieramy na grubej tarce. Trzymamy je przez papier lub folię, by nie ogrzało się od ciepła ręki. Składniki mieszamy za pomocą szerokiego noża. Gdy każdy kawałek masła pokryje się mąką, dodajemy wodę – na początek 2 łyżki. Nadal mieszamy nożem, aż masa stanie się wilgotna. Zasady są podobne, jak przy cieście kruchym: nie za dużo wody, a gdy składniki zaczynają się łączyć – wyrabiamy je ręką. Jeśli to konieczne – możemy dodać jeszcze kilka kropli, aby cała mąka wymieszała się z masłem. Ponieważ masło jest w grudkach, w cieście powstaną małe pęcherzyki powietrza, które nadadzą mu specyficzną strukturę. Ciasto wędruje do plastikowej torebki i do lodówki. Po półgodzinnym „odpoczynku” możemy je rozwałkować.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#ela04

18.01.2011 10:04


CYTUJ

czy papier do pieczenia wymaga smarowania ?jeśli tak to czym?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.