Delia  Smith

Szybkie ciasto francuskie


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szybkie ciasto francuskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag mąki

10 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski, masło wkładamy na pół godziny do zamrażarki, a gdy jest całkiem twarde – obtaczamy w mące i ścieramy na grubej tarce. Trzymamy je przez papier lub folię, by nie ogrzało się od ciepła ręki. Składniki mieszamy za pomocą szerokiego noża. Gdy każdy kawałek masła pokryje się mąką, dodajemy wodę – na początek 2 łyżki. Nadal mieszamy nożem, aż masa stanie się wilgotna. Zasady są podobne, jak przy cieście kruchym: nie za dużo wody, a gdy składniki zaczynają się łączyć – wyrabiamy je ręką. Jeśli to konieczne – możemy dodać jeszcze kilka kropli, aby cała mąka wymieszała się z masłem. Ponieważ masło jest w grudkach, w cieście powstaną małe pęcherzyki powietrza, które nadadzą mu specyficzną strukturę. Ciasto wędruje do plastikowej torebki i do lodówki. Po półgodzinnym „odpoczynku” możemy je rozwałkować.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#ela04

18.01.2011 10:04


CYTUJ

czy papier do pieczenia wymaga smarowania ?jeśli tak to czym?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.