Adam Chrząstowski

Szybki tort z gruszkami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 9329

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 jajek

¾ szklanki + 2 łyżki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 gruszek w syropie

½ litra śmietanki kremówki

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

3 listki żelatyny w płatkach

½ szklanki likieru gruszkowego

sól

masło

pół tabliczki gorzkiej czekolady

kilka listków mięty

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z ¾ szklanki cukru ubić na białą puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do żółtkowej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę i utrwalić 2 łyżkami cukru. Do masy z żółtek i mąki dodać na początek 3 łyżki piany z białek, (aby rozrzedzić), a następnie delikatnie wmieszać resztę piany. Tortownicę o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę na biszkopt przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku (180 st.C) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu biszkopt przestudzić.
W tym czasie gruszki osączyć z syropu i wysuszyć. Syrop zachować. Żelatynę namoczyć w lodowatej wodzie. Śmietankę ubić i dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder. W 3 łyżkach syropu rozpuścić żelatynę. Do śmietany wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. ½ szklanki likieru zagotować z ½ szklanki syropu i tak powstałym ponczem nasączyć lekko blaty biszkoptu. Na każdy z blatów układać warstwę kremu a w to wciskać cząstki gruszki. Złożyć tort i wysmarować go pozostałym kremem. Odstawić do stężenia. Na koniec udekorować tartą gorzką czekoladą i miętą.

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.