James  Martin

Szybki pudding z letnich owoców i bazylii


Przepis z programu Słodki James (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Szybki pudding z letnich owoców i bazylii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos

150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców

drobny cukier, do smaku



Pudding

150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców

mała garść świeżych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki

drobny cukier, do smaku

10 porwanych liści świeżej bazylii

olej do natłuszczenia foremek

12-14 cienkich kromek białego chleba, bez skórki



Do podania

duża garść świeżych truskawek, jeżyn i czerwonych porzeczek

4 czubki gałązek świeżej bazylii

cukier puder, do posypania





Przygotowanie

Zmiksuj owoce w blenderze na purée. Wmieszaj dość cukru do smaku, a następnie przetrzyj sos przez sitko do miski i odstaw. Aby przyrządzić pudding, włóż rozmrożone owoce oraz truskawki do miski, dodaj cukier do smaku i wmieszaj bazylię. Lekko natłuść wnętrza czterech foremek do puddingu i wyłóż je folią. Wytnij cztery krążki chleba na dno foremek oraz pokrój chleb na wąskie prostokątne kawałki do wyłożenia bocznych ścianek. Zamocz każdy kawałek chleba z jednej strony w owocowym sosie i wyłóż nimi ścianki foremek nasączoną stroną na zewnątrz. Wypełnij środki foremek mieszanką owoców i dobrze je uciśnij. Dopełnij zawartość każdej z foremek wieczkiem z chleba. Wstaw foremki do lodówki na 30 minut przed podaniem. Ostrożnie wyjmij puddingi na talerzyki, skrop sosem, udekoruj świeżymi owocami i gałązkami świeżej bazylii, a na koniec posyp cukrem pudrem.



© James Martin





powrót

Podobne przepisy

Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.