Mark  Bittman

Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą


Przepis z programu Minimalista (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej lub masło do posmarowania formy

380 ml maslanki lub jogurtu naturalnego

lub 340 ml mleka i 2 łyżki stołowe białego octu

340 g białej mąki pełnoziarnistej

115 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

120 ml melasy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Wysmarować tłuszczem formę keksową 20 na 10cm lub 23 na 13cm, najlepiej teflonową. Zakwasić mleko: lekko podgrzać mleko (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i dodać ocet. Odstawić. Jeśli używamy maślanki lub jogurtu, pominąć etap zakwaszania mleka. Wymieszać suche składniki. Melasę wymieszać z maślanką, jogurtem lub kwaśnym mlekiem. Do suchych składników dodać płynne. Mieszać tylko tyle, aż się połączą. Wlać masę do przygotowanej formy. Piec ok. 45-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Studzić ok. 15 minut przed wyjęciem z formy.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.