Delia  Smith

Szybki keks morelowo-orzechowy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Szybki keks morelowo-orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

10 dag mąki żytniej

10 dag mąki zwykłej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

10 dag masła

2 duże jajka

15 dag miękkiego cukru trzcinowego

4 łyżki stołowe mleka

15 dag moreli

15 dag orzechów pecan

15 dag jabłek z gatunku Bramley

2 czubate łyżeczki sproszkowanego cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy proszek do pieczenia, sól, dodajemy masło, jajka i cukier. Wszystko razem ubijamy z mlekiem na niezbyt gęstą masę. Dodajemy pokrojone na połówki morele, lekko uprażone w średnio gorącym piekarniku orzechy i pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Doprawiamy cynamonem i mieszamy wszystko razem. Smarujemy masłem kilogramową blaszkę do chleba. Przekładamy do niej mieszankę i wyrównujemy powierzchnię.
Kostki cukru trzcinowego grubo kruszymy i mieszamy z cynamonem. Posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy godzinę i 15 minut do półtorej godziny. Sprawdzamy, czy ciasto się upiekło naciskając powierzchnię palcem. Jeśli jest sprężysta – można wyjmować. Jeżeli w cieście pozostanie wgłębienie – pieczemy jeszcze 5 minut.
Pozostawiamy je w blaszce przez kilka minut by przestygło, luzujemy boki nożem, wyjmujemy i studzimy na drucianej podstawce.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Grzegorz Skóra

postów: 1

21.08.2016 23:15

CYTUJ

Bardzo Smaczne Ciasto :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.