Tomasz Jakubiak

Szybki gulasz z indyka, ogórków i pomidorów w jogurcie z chili i orzechami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

odsłon: 7389

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.5

Składniki:

Gulasz:

500 g piersi z indyka

sól

łyżeczka kminu rzymskiego

pieprz

papryczka chilli

2 łyżki sosu sojowego

Sos:

4 czarne pomidory

4 ogórki

4 ząbki czosnku

sól

łyżka skórki z pomarańczy

orzechy

3 łyżki gęstego jogurtu

kolendra

Sałata:

garść sałaty strzępiastej

garść sałaty radicchio

garść rukoli

kilka pomidorków cherry

oliwa

2 łyżki octu sherry

2 łyżki miodu

ciabatta

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Dodaj papryczkę chilli, kmin rzymski, sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj. Pomidory i ogórki pokrój na duże kawałki. Przygotuj obrane ząbki czosnku i skórkę z pomarańczy. Orzechy podsmaż na woku i zdejmij. Na tym samym woku na gorącym oleju przesmaż przez chwilę mięso, potem przełóż je do miski. Następnie przesmaż czosnek, ogórki, pomidory, skórkę z pomarańczy. Składniki smaż do 2 minut. Dopraw solą. Dodaj jogurt, orzechy, mięso i posiekaną kolendre. Gulasz gotowy.
Idealnym dodatkiem do gulaszu będzie sałata. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje sałat. Dodaj pomidorki cherry. Całość polej dresingiem z oliwy, octu i miodu. Ciabattę porwij na średnie kawałki i grilluj na patelni. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.