Nigel Slater

Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5-6 łodyg rabarbaru

garść jasnego cukru trzcinowego

arkusz ciasta francuskiego

1 łyżeczka masła

mąka do oprószenia blachy

2 duże ekologiczne jajka

żółtka oddzielone od białka

2 łyżki nierafinowanego drobnego cukru

250 g mascarpone

2-3 krople ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Oczyść i pokrój rabarbar na kawałki dł. 15 cm, rozłóż je w brytfance, posyp cukrem i zalej ½ szklanki wody. Piecz 10-15 min, aż będą tak miękkie, żeby dało się w nie wbić czubek noża. Odstaw do ostygnięcia, odsącz i zachowaj soki. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozwałkuj ciasto francuskie, żeby było trochę cieńsze. Pokrój je na trzy równe prostokąty. Ostrym nożem natnij je (nie przecinając na wylot) dookoła w odległości 1,5 cm od brzegu i posmaruj zachowanym sokiem rabarbarowym za pomocą pędzla. Rozłóż na nich wzdłuż pośrodku po 3-4 kawałki rabarbaru. Piecz 20 minut, aż tarty będą wyrośnięte i złociste. W tym czasie rozmieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mascarpone i utrzyj na gładki krem. Wmieszaj do niego ekstrakt waniliowy. W czystej misce ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z kremem. Podawaj tarty z kremem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.