Emeril Lagasse

Szwedzkie klopsiki


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Szwedzkie klopsiki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli

4 1/2 łyżki niesolonego masła

350 g zmielonej łopatki wołowej

350 g zmielonej wieprzowiny

1 3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

90 dag bułki tartej

1/2 szklanki tłustego mleka

1 szklanka gęstej śmietany

1 duże wymieszane jajko

4 łyżki mąki

600 ml rosołu wołowego

40 g dżemu porzeczkowego

 

 

Przygotowanie:


Szklankę cebuli usmażyć na 1 1/2 łyżki masła do lekkiego zbrązowienia przez 4-6 minut. Odstawić do wystygnięcia. Później dodać do zmielonej łopatki wołowej, wieprzowiny, 1 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem i ¼ szklanki śmietany. Odstawić na 5 minut aż bułka wchłonie mleko i śmietanę. Jajo i masę z bułką tartą dodać do masy mięsnej. Wymieszać rękoma wszystkie składniki. Przy pomocy łyżki do lodów formować niewielkie porcje pulpetów. Formować pulpety w rękach tak, aby przybrały kształt niewielkich kuleczek. Układać je na dużym talerzu lub blaszce. Na patelni rozpuścić 1/2 łyżki masła aż do spienienia. Dodać 1/3 pulpecików i smażyć przez 6-8 minut. Często przewracać, aż całe mięsne kulki będą usmażone. Przy pomocy szczypców umieścić pulpety w żeliwnym naczyniu. Kontynuować smażenie pozostałych mięsnych kulek za każdym razem rozpuszczając 1/2 łyżki masła na patelni. Pozostałą cebulę usmażyć na 1 1/2 łyżki masła do miękkości przez około 4 minuty. Dodać mąkę i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Stopniowo dodawać ro

powrót

Podobne przepisy

Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.