Dave  Myers

Szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g mielonej wieprzowiny lub mięsa dzika

1 łyżka oliwy

1 posiekana cebula

1 drobno pokrojony ząbek czosnku

4 fileciki anchois, drobno posiekane

100 g bułki tartej

1 jajko

50 ml mleka

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Sos:

25 g masła

25 g mąki

100 ml białego wina

500 ml bulionu wołowego

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka konfitury z borówki brusznicy lub galaretki z czerwonej porzeczki

 

Do podania:

posiekany koperek

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia. Składniki klopsików, w tym usmażoną cebulę z czosnkiem, włóż do dużej miski i starannie wymieszaj rękoma.
Uformuj klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego – o wadze ok. 40 g. Z podanych proporcji powinny wyjść mniej więcej 24 sztuki.
Rozłóż klopsiki na blasze i wstaw do piekarnika na 12-15 min.
Na dużej patelni stop masło, wsyp mąkę, rozetrzyj z masłem i podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie złocista zasmażka. Wlej wino, wymieszaj energicznie, po czym dolewaj partiami bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i konfitury. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij klopsiki z piekarnika i włóż do sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-10 min, by smaki się połączyły. Podawaj posypane koperkiem, z łyżką konfitur z boku i purèe ziemniaczanym.

powrót

Podobne przepisy

Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.