Sztuka mięsa z warzywami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sztuka mięsa z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukinii

żółta papryka

60 g zielonych oliwek bez pestek

500 g łaty wołowej

marchew

cebula

łodyga selera naciowego

20 g masła

5 łyżek oliwy extra vergine

łyżka octu z białego wina

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obieramy marchew i cebulę, seler oczyszczamy z włókien. Umyte warzywa kroimy na kawałki i wkładamy do garnka z litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy 10 minut; dodajemy wołowinę i gotujemy 50-60 minut. W tym czasie umyte cukinie kroimy w słupki. Usuwamy z papryki gniazdo nasienne i białe włókna. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cukinię smażymy na maśle 2 minuty, dodajemy kilka łyżek wody, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy 6-7 minut. Paprykę smażymy 2 minuty na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut. Do papryki dodajemy podduszoną cukinię, oliwki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy mięso z wywaru, studzimy i kroimy w plastry. Na talerzach układamy duszone warzywa i kładziemy plastry mięsa. Do miseczki dodajemy sól, ocet, pieprz i mieszamy, aż sól się rozpuści, dodajemy pozostałą oliwę i mieszamy widelcem, tak żeby uzyskać gładki sos, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i polewamy sosem mięso i warzywa. Sztukę mięsa podajemy schłodzoną lub letnią.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.