Jan i Jakub   Kuroniowie

Sztuka mięsa Franciszka Józefa


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 13190

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sztuka mięsa wołowego typu: krzyżówka, rostbef, szponder, pręga

pietruszka

marchew

kawałek selera

por

cebula

4 goździki

6 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól

świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Wkładamy mięso do sporego rondla na gotującą się wodę. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień. Woda powinna jedynie "mrugać". Cebulę kroimy na pół i podsmażamy albo przypiekamy ją na ogniu, aż przecięta strona sczernieje. Wbijamy w nią goździki i wkładamy do rondla. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe. Po dwóch godzinach wkładamy obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z wywaru. Wywar doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone mięso wykładamy na ugotowane warzywa.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.