Adam Chrząstowski

Sztufada z piersi indyczej z ziołowym masłem i zielonym chrustem


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 16926

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

1 kg piersi indyka

200 g masła

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki tymianku

1 łyżka siekanej świeżej szałwii

2 łyżki musztardy sarepskiej

½ szklanki bułki tartej

4 plastry wędzonego boczku

1 duży pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Miękkie masło wymieszaj z siekaną natką, czosnkiem, tymiankiem i szałwią. Przypraw i przełóż do worka cukierniczego z gładką, szeroką końcówką. Wyciśnij na pergamin 5 cm długości wałeczki z masła i wstaw do zamrożenia. Gdy masło stwardnieje naszpikuj nim pierś indyka. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na małym ogniu wytapiając z niego jak najwięcej tłuszczu. Zdejmij boczek z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmaż pierś indyka. W malakserze zmiksuj natkę pietruszki z boczkiem i bułką tartą na zieloną posypkę. Wierzch piersi indyka posmaruj musztardą i obsyp zieloną posypką. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni piecz aż do uzyskania temperatury 60 stopni C w środku mięsa. Przed pokrojeniem odstaw by odpoczęło.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.