Sztrukle z nadzieniem serowym

Sztrukle z serem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka ekologiczne
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50-100 ml letniej przegotowanej wody
Nadzienie:
  • 200 g białego sera (np. tłusty twaróg)
  • 2 łyżki chorwackiego alkoholu rakija
  • 2 łyżki cukru
Dodatki:
  • 2 łyżki maliny
  • 2 łyżki czerwonych jeżyn
  • 2 łyżki czereśni
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 gałązka rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od wyrobienia ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstaw je na 30 min.
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem i odstaw do przegryzienia się smaków.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki prostokąt. Posmaruj dolną część ciasta nadzieniem i zawiń w rulonik.
Przy pomocy krawędzi talerza wykrój małe wałeczki o długości 10 cm (tzw. sztrukle).
Sztrukle włóż do gotującej się wody i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Wyciągnij sztrukle z wody i przełóż je na talerz. Serwuj ze śmietaną oraz owocami i rozmarynem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA