David Gaboriaud

Sztrukle z nadzieniem serowym


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Sztrukle z nadzieniem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

3 jajka ekologiczne

50 g rozpuszczonego masła

50-100 ml letniej przegotowanej wody

 

Nadzienie:

200 g białego sera (np. tłusty twaróg)

2 łyżki chorwackiego alkoholu rakija

2 łyżki cukru

 

Dodatki:

2 łyżki maliny

2 łyżki czerwonych jeżyn

2 łyżki czereśni

200 ml śmietany 12%

1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Zacznij od wyrobienia ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstaw je na 30 min.
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia razem i odstaw do przegryzienia się smaków.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki prostokąt. Posmaruj dolną część ciasta nadzieniem i zawiń w rulonik.
Przy pomocy krawędzi talerza wykrój małe wałeczki o długości 10 cm (tzw. sztrukle).
Sztrukle włóż do gotującej się wody i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Wyciągnij sztrukle z wody i przełóż je na talerz. Serwuj ze śmietaną oraz owocami i rozmarynem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

angrz

postów: 1

29.10.2016 11:24

CYTUJ

Beznadziejne! gotowalam ok 30min SUROWE!!!krojenie takerzem hm... tylko w tv wychodzi wszystko caly farsz wyplynal,nie laczylo sie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.