Lucinda Scala  Quinn

Szponder w stylu meksykańskim


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Szponder w stylu meksykańskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek szpondra o wadze 450 g

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

¼ szklanki soku z limonki (4 limonki)

2-3 łyżki świeżego oregano

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

dodatkowa sól i świeżo zmielony czarny pieprz do przyprawienia mięsa

 

 

Przygotowanie:


W dużej plastikowej zamykanej torebce umieścić czosnek, sok z limonki, oregano, cukier, oliwę, sól i pieprz. Włożyć mięso, zamknąć torebkę i trochę ją pougniatać, aby dobrze rozprowadzić marynatę. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjąć mięso z torebki, oprószyć solą i pieprzem, położyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kiedy mięso odpocznie, pokroić je w plastry w poprzek włókien i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.