Szponder duszony z czosnkiem i estragonem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szponder duszony z czosnkiem i estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

szponder - ok. 2 kg

czosnek - 1 główka

świeży estragon

marchew - 2 szt.

korzeń selera - 0,5 całego

oliwa

kieliszek białego wina

śmietanka 36%



Przygotowanie:

Szponder dusić ok. 40 min w szybkowarze z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. W tym czasie pokroić w 0,5 cm kostkę marchew i seler, podsmażyć na oliwie, zalać winem i odparować, dodać masło i odstawić. Ugotowane mięso powinno się prawie rozpadać i łatwo odchodzić od kości. W rękach oddzielamy kawałki mięsa i dodajemy je do powstałego w trakcie gotowania bulionu. Dodajemy też warzywa, odrobinę śmietanki i świeżo siekany estragon. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Podajemy z razowym chlebem lub puree ziemniaczanym.











powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.