Laura Calder

Szpinakowe koło


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szpinakowe koło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

300 g mąki

1/2 łyżeczki soli

250 g masła w kawałkach

80 ml lodowatej wody



Tarta:

1 plaster ciasta

2 łyżeczki oliwy

1 obrany i przekrojony ząbek czosnku

500 g posiekanego szpinaku

70 g startego parmezanu

1 jajko, lekko roztrzepane

sól i pieprz

1 łyżeczka suszonych listków oregano

1 łyżeczka ziaren sezamu

1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku

skórka z 1 cytryny



Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj kawałki masła. Utrzyj palcami tak, żeby uzyskać okruchy. W mieszance zrób wgłębienie i nalej wody. Za pomocą widelca szybko wyrabiaj ciasto. Podziel na dwie części, każdą zawiń w plastikową folię i wstaw do lodówki na 15 min przed rozwałkowaniem. Następnie podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Rozwałkuj jedną część ciasta, uformuj kwadrat i rozłóż go na papierze do pieczenia. Podgrzej oliwę na patelni. Wrzuć czosnek na 1 min. Dodaj szpinak, przykryj i duś przez 5 min. Jeśli szpinak wypuści sok, duś go bez przykrycia, aż sok wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ser, a następnie jajko. Wymieszaj wszystko szybko widelcem. Dopraw. Rozłóż na cieście. Posyp ziarnami sezamu, ziołami i skórką z cytryny. Piecz, aż ciasto będzie chrupiące i gorące, czyli około 20 min. Tartę pokrój i podawaj.





© Laura Calder







powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.