MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Szpinak ze śmietaną

Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:

Składniki:
kilogram szpinaku
miarka śmietany kremówki*
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Listki szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą. Usuwamy zdrewniałe części łodyżek. Szpinak przekładamy do dużego garnka i blanszujemy pod przykryciem w wodzie, która pozostała na jego listkach. Proces trwa zaledwie kilka minut. Następnie odcedzamy listki szpinaku z nadmiaru wody. Na patelni podgrzewamy miarkę śmietanki i poddajemy ją redukcji. Dodajemy do niej szpinak i przyprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy razem przez kilka minut i gotowe!

© Claire Robinson


*1 miarka = 235 ml

skomentuj przepis >>