Sophie Grigson

Szpinak na irańską modłę


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia irańska

Szpinak na irańską modłę
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 kg szpinaku

1 łyżka masła

1 średnia cebula, drobno posiekana

400 g pieczarek, posiekanych

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i pieprz

100 g kwaśnego dżemu z granatów albo sok z 1 cytryny

100 g suszonych moreli, pokrojonych na ćwiartki



Przygotowanie

W dużym szerokim rondlu podsmaż szpinak na maśle na małym ogniu, a na patelni podsmaż cebulę, aż się mocno zrumieni. Połącz składniki, a kiedy wchłoną większość tłuszczu, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż wszystko na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone morele i dżem z granatów albo sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, a kiedy aromaty się połączą, zalej wszystko wodą i duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Podawaj na zimno z chlebem.



© Sophie Grigson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.