Janella  Purcell

Szpecle


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski

Szpecle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mąki

łyżeczka soli

4 jajka

gałka muszkatołowa

50 ml wody

50 g masła albo oliwy

 

 

Przygotowanie:


Przesiać mąkę z solą. Jajka ubić z wodą. Wlać do mąki. Dodać gałkę muszkatołową. Wymieszać ciasto dłonią, wbijając powietrze. Zagotować dużą ilość wody z solą. Rozprowadzić cienką warstwę ciasta na deseczce. Zanurzyć koniec deseczki we wrzątku. Zgarniać ciasto nożem tworząc długie kluski. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Podsmażyć kluseczki na maśle albo oliwie. Podawać z gulaszem. Można formować kluski za pomocą cedzaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Kluseczki będą wtedy drobniejsze.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.