Jacques Pépin

Szparagi z sosem musztardowym


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szparagi z sosem musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże jajka

650 gramów dużych

jędrnych zielonych szparagów

sól

1 łyżka drobni posiekanego zielonego szczypiorku

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Jajka włożyć do wrzątku. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Odlać wodę. Energicznie potrząsnąć rondlem, aby rozbić skorupki. Wrzucić lód i odstawić na co najmniej 15 minut, żeby całkowicie schłodzić jajka. Obrać i pokroić w krajalnicy. Najpierw na plasterki, a następnie obrócić o 45 stopni i pokroić wzdłuż tak, aby powstały słupki. Można też posiekać jajka ostrym nożem. Odłożyć na bok.
Obieraczką do warzyw obrać dolny odcinek łodygi szparagów. Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia 3 szklanki osolonej wody. Wrzucić szparagi. Częściowo przykryć i na dużym ogniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 do 5 minut, aż łodygi zmiękną, lecz pozostaną jędrne. Łyżką cedzakową wyjąć szparagi z wody i odłożyć na bok.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska

skomentuj przepis

Kasia54

postów: 2

01.04.2016 15:18

CYTUJ

Noooo a gdzie ten sos musztardowy? ???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.