Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz

Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • szparagi 1 kg
  • jaja na twardo 6 szt.
  • pomidory 6 szt.

Sos beszamelowy:

  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie szparagi, układamy w ogniotrwałym naczyniu grubo wysmarowanym masłem, pomiędzy nie wkładamy plastry surowych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) i krążki jaj ugotowanych na twardo. Całość pokrywamy grubą warstwą beszamelu, posypujemy utartym serem (najlepiej parmezanem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy wierzch ładnie się przyrumieni potrawa jest gotowa.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA