Gary  Rhodes

Szkocki keks


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Szkocki keks
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g masła

175g miałkiego cukru

3 rozkłócone jaja

225g przesianej mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki przyprawy do pierników

2 czubate łyżki zmielonych migdałów

175 g sułtanek

175 g rodzynków

50 g posiekanej

kandyzowanej skórki z owoców cytrusowych

50 g kandyzowanych czereśni

skórka starta z 1 pomarańczy

skórka starta z 1 cytryny

sok wyciśnięty z 1 cytryny

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

4 łyżki stołowe whisky

cukier puder (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 170°C. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dolewaj trzy rozkłócone jajka, cały czas ucierając. Jeśli podczas dolewania jaj masa zacznie się warzyć, dosyp łyżkę mąki. Dosyp resztę przesianej mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i zmielone migdałów. Wymieszaj. Dodaj wszystkie bakalie i skórkę startą z cytrusów. Wymieszaj. Dolej sok z cytrusów i whisky. Wymieszaj. Ciasto można upiec w jednej foremce o średnicy 20 cm. Wtedy należy je piec w rozgrzanym piekarniku przez 2-2,5 godziny. Jeżeli przełożysz ciasto do foremek na muffiny, wystarczy piec przez 20-25 minut w tej samej temperaturze. Podając keks wystarczy polać go gęstą śmietaną. Bardziej wytworna wersja to małe keksy podane z syropem z rodzynków i whisky oraz zabaglione z whisky, posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.