Szczupak z sosem z miechunek, ziemniakami i duszoną botwiną

Przepis z programu Manic Organic (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Szczupak z sosem z miechunek, ziemniakami i duszoną botwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos:

1 kg miechunek pomidorowych, bez łusek

1 drobno posiekana średnia cebula

½ namoczonej w wodzie papryki pasilla

½ namoczonej w wodzie papryki ancho

1 upieczony na grillu ekologiczny pomidor

1 łyżeczka uprażonego i zmielonego kminu rzymskiego

2 posiekane papryki chipotle w sosie adobo

2 łyżeczki sosu adobo

1 pęczek natki kolendry, tylko posiekane listki

1 łyżeczka soli

sok z 1 limonki

2 - 3 cm kawałek imbiru



Poza tym:

½ kg wyszorowanych małych ziemniaków, najlepiej odmiany Russian banana

12 dag pokrojonego w paski boczku

1 świeży filet z dzikiego szczupaka

1 pęczek botwiny Swiss chard

oliwa



Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzać żeliwną patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i wrzucić miechunki. Smażyć, aż zmienią kolor z zielonego na szklisty żółty, a ich skórka popęka (około 15 minut). Zdjąć z ognia i odstawić. W czasie, gdy smażą się miechunki Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zrumienić cebulę. Zdjąć z ognia i odstawić. Miechunki, cebulę i pozostałe składniki sosu umieścić w malakserze i miksować pulsacyjnie. Sos nie powinien być utarty na piure. Doprawić do smaku. Sos powinien być pikantny i mieć dymny aromat. Odstawić sos w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W czasie gdy gotują się ziemniaki, podzielić rybę na porcje, odciąć tłuszcz z brzucha i końcówkę ogona i usunąć ości. Naciąć skórę, aby ryba nie zdeformowała się w czasie smażenia. Rozgrzać na silnym ogniu patelnię z żaroodporną rączką, wlać nieco oliwy. Rybę obtoczyć w mące i smażyć od strony mięsa, aż się zrumieni. Przewrócić, posolić gruboziarnistą solą i smażyć jeszcze 2 minuty. Patelnię wstawić na 3 minuty do piekarnika. Gdy ryba się zapieka usmażyć boczek na skwarki i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Z botwiny wyciąć ogonki, a liście przesiekać. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, wrzucić botwinę i obficie skropić wodą, by szybciej się udusiła. Gdy zwiędnie, zdjąć z ognia. Ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na środku talerza. Ułożyć na nich uduszoną botwinę, posypać boczkiem i ułożyć na tym kawałek ryby. Rybę oraz talerz wokół ziemniaków polać sosem.





© Antony John

powrót

Podobne przepisy

Grillowane sardynki z koprem włoskim
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.