Tomasz Jakubiak

Szczupak smażony z warzywami podany z komosą ryżową i mrożonymi kostkami jogurtu


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 4498

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szczupak z warzywami:

filety ze szczupaka

cukinia

2 cebule dymki około

por

¼ papryki

2 ząbki czosnku

cytryna

sól

pieprz

2 spore łyżki masła do smażenia plus 2 do dodania później

ćwierć szklanki białego wina

mąka do panierowania

sałatka z komosy ryżowej:

szklanka komosy ryżowej

garść pomidorków cherry

papryczka chili

garść świeżej posiekanej kolendry

pieprz

sól

łyżka sosu sojowego

chlust oliwy

3 łyżki pestek dyni

mrożone kostki jogurtowe:

sok z cytryny

jogurt naturalny

sól

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w paseczki. Filety ze szczupaka ponacinaj co 2 milimetry, wtedy ości podczas smażenia się wytopią. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa podsmaż na maśle. Dopraw solą. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Filety obtocz w mące. Do lekko podduszonych warzyw dodaj łyżkę masła i smaż filety Całość podlej białym winem.
Komosę ryżową ugotuj. Pomidorki cherry przekrój na pół. Na patelni przesmaż pestki dyni i pomidorki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Komosę wymieszaj z papryczką chili, pestkami dyni i pomidorkami. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i oliwą. Całość posyp świeżą kolendrą.
Jogurt dopraw sokiem z cytryny i solą. Przelej go do foremek na lód i wstaw do lodówki.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.