Tomasz Jakubiak

Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 105

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

80 g fileta ze szczupaka

6 dag tłuszczu

150 g ziemniaków

25 dag śmietany

10 g owczego sera

sól

pieprz

 

Smażone grzyby z ziołami i cytryną:

5 szt. pokrojonych w paski boczniaków

6 szt. pieczarek brązowych pokrojonych na 4 części każda

kilka listków mięty

garść natki pietruszki

2 ząbki czosnku

łodyga selera naciowego

4 łyżki sosu sojowego jasnego

2 kieliszki koniaku

4 łyżki soku z cytryny

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Rybę pokrój na małe kawałki i posól. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedź.
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.