Tomasz Jakubiak

Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 g fileta ze szczupaka

6 dag tłuszczu

150 g ziemniaków

25 dag śmietany

10 g owczego sera

sól

pieprz

 

Smażone grzyby z ziołami i cytryną:

5 szt. pokrojonych w paski boczniaków

6 szt. pieczarek brązowych pokrojonych na 4 części każda

kilka listków mięty

garść natki pietruszki

2 ząbki czosnku

łodyga selera naciowego

4 łyżki sosu sojowego jasnego

2 kieliszki koniaku

4 łyżki soku z cytryny

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Rybę pokrój na małe kawałki i posól. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedź.
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.

powrót

Podobne przepisy

Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.