Szczupak po polsku

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7871

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

150 g dzwonka ze szczupaka

Sos:

30 g grochu, namoczonego w wodzie przez 6 godz.

1 cebula

1 pietruszka

25 g białego chleba

2 jajka

60 g wina

6 ziarenek czarnego pieprzu

15 g imbiru

0,1 g szafranu

30 g cukru

50 g masła

0,5 g świeżo startej gałki muszkatołowej

rukiew wodna (lub inne zioło do dekoracji)

sól do smaku

 

Przygotowanie:

Przygotowanie szczupaka:
Oczyść szczupaka, pokrój w dzwonka i posól.

Przygotowanie sosu:
Cebulę i pietruszkę obierz i pokrój drobno. Następnie wrzuć do rondla i podsmaż na maśle. Do rondla dodaj groch i dolej wino. Dosyp szczyptę szafranu i dodaj pieprz czarny. Zetrzyj do rondla gałkę muszkatołową i imbir. Po 10 minutach, gdy groch już rozmięknie, zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 10 minut, aż szczupak będzie miękki. Wyłóż na talerz rybę, a do sosu dodaj dwa jajka. Wymieszaj sos, aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy. Dosól sos do smaku i polej nim szczupaka. Udekoruj rukwią wodną.

powrót

Podobne przepisy

Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rosti ziemniaczane z rybą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.