Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

600 g filetów z żabnicy

200 g pomidorów koktajlowych

100 g boczku (pokrojonego

w cienkie plastry)

1–2 cukinie

pęczek bazylii

pęczek pietruszki

szczypiorek

2 łyżki soku z cytryny

100 ml oliwy Extra Vergine

sól i pieprz



Przygotowanie

Filety z żabnicy myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki równej wielkości; wkładamy do miseczki, polewamy rozmieszanym wcześniej sokiem z cytryny z oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, i odstawiamy na 10-12 minut, od czasu do czasu obracając kawałki ryby. W tym czasie myjemy pomidory; usuwamy końcówki cukinii, kroimy na grube talarki. Myjemy bazylię, pietruszkę i szczypiorek, osuszamy i drobno siekamy. Wyjmujemy kawałki ryby z marynaty, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi ziołami; zawijamy w plastry boczku i posypujemy boki ziołami. Na szpikulec do szaszłyków nadziewamy w kolejności według gustu kawałki ryby, pomidory, talarki cukinii. Podgrzewamy patelnię grillową, układamy szaszłyki i pieczemy 3-4 minuty, obracając z boku na bok. Podajemy ciepłe szaszłyki z bukietem sałat.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.