Antony Worrall Thompson

Szaszłyki z warzyw


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Szaszłyki z warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos

2 łyżki oliwy

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

2 pomidory

1 puszka pomidorów bez skóry

1 łyżka harissy (przepis na stronie)



Marynata

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

1 ½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny



Szaszłyki

kalafior

3 czerwone papryki

3 bakłażany

3 cukinie

3 czerwone cebule

4 małe pory

sól

12-18 patyczków do szaszłyków



Przygotowanie sosu

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, odpestkować i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, skórkę z pomarańczy i pomidory, zamieszać i smażyć ok. 4 minut, dodać pomidory z puszki, rozgniatając je w dłoniach, zamieszać, chwilę gotować, dodać harissę i wszystko razem dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Ew. zmiksować.



Przygotowanie marynaty

Natkę grubo posiekać, umieścić wraz z resztą składników w malakserze i dobrze zmiksować.



Przygotowanie szaszłyków

Patyczki do szaszłyków moczyć przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować 2 minuty w osolonym wrzątku i osączyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Usunąć ogonki z bakłażana i cukinii i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana posypać solą i osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki 5 cm. Nawlec warzywa na patyczki (kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, cebula, por, kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, cebula). Posmarować szaszłyki marynatą i piec 15-20 minut na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu drzewnym, często obracając. Ułożyć szaszłyki na talerzu i podawać z miseczką gorącego sosu.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.