Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca

Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżego tuńczyka (różowego)

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

świeży koperek

świeża natka pietruszki

świeży tymianek

świeży rozmaryn

świeża mięta

suszony estragon

sezam jasny

sezam czarny

0,5 cytryny

2 mini kapustki pak choi

ciemny sos sojowy do smaku

kiełki groszku

krem balsamiczny z pomarańczą

0,5 świeżej papryki czerwonej

Składniki sosu:

0,5 małej marchewki

0,25 selera

0,25 selera naciowego

0,5 cebuli

100 g orzechów nerkowca

woda

50 ml mleka kokosowego

50 ml mleka 2%

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tuńczyka pokroić w 2 cm kostkę. Wszystkie zioła drobno posiekać i przełożyć do miski, a następnie dokładnie ze sobą połączyć. Do gotowych ziół dodać kawałki tuńczyka, sól, pieprz, wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać aby posiekane zioła przylegały do kawałków ryby. Gotowe kawałki nabić na patyki na szaszłyki i obtoczyć w sezamie, a następnie włożyć do lodówki.

Przygotowanie sosu:
Jarzyny umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i podsmażyć wszystkie jarzyny, zaczynając od cebuli. Do podsmażonych jarzyn dodać orzeszki nerkowca i ponownie podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować aż jarzyny zmiękną.
Do gotowego wywaru z jarzynami dodać mleko oraz mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę, a następnie przecedzić przez drobne sito i gotowy sos ponownie zagotować.

Kapustkę pak choi sparzyć w osolonej wodzie i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek doprawiając do smaku sosem sojowym. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek usmażyć wcześniej przygotowane szaszłyki z tuńczyka i podawać z ciepłym sosem, kapustką pak choi, udekorowane kiełkami, kremem balsamicznym oraz papryką czerwoną.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.