Marieta  Marecka

Szaszłyki z polędwicy z sałatką ziemniaczaną


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyki z polędwicy z sałatką ziemniaczaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g polędwicy wołowej

200 g boczku wędzonego

4 ząbki czosnku

4 ziela angielskie

2 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki

5-6 moreli

1 łyżka musztardy Dijon

100 ml wódki

1 łyżeczka zielonego pieprzu

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

 

Sałatka:

8 małych ziemniaków

kilka listków świeżej szałwii

3 łyżki koperku

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżeczka musztardy bawarskiej, słodkiej

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w grubą kostkę.
Boczek kroimy w grube plastry.
W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z musztardą, olejem i przyprawami, sól zostawiamy na sam koniec na chwilę przed smażeniem. Dolewamy wódkę i mieszamy.
Marynatą polewamy mięso, dodajemy gałązki rozmarynu i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeśli są młode, nie obieramy ich wcześniej tylko dokładnie szorujemy. Następnie kroimy je na ćwiartki, przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zioła szatkujemy drobno, cebulę w cienkie półplasterki. Obie musztardy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gesty, gładki dressing. Do ziemniaków dodajemy cebule, zioła i polewamy je dressingiem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Morele kroimy na pół (lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki) i na przemian nabijamy na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość solimy. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki, często je obracając.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.