Marieta  Marecka

Szaszłyki z polędwicy z sałatką ziemniaczaną


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

Szaszłyki z polędwicy z sałatką ziemniaczaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g polędwicy wołowej

200 g boczku wędzonego

4 ząbki czosnku

4 ziela angielskie

2 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki

5-6 moreli

1 łyżka musztardy Dijon

100 ml wódki

1 łyżeczka zielonego pieprzu

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

 

Sałatka:

8 małych ziemniaków

kilka listków świeżej szałwii

3 łyżki koperku

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżeczka musztardy bawarskiej, słodkiej

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w grubą kostkę.
Boczek kroimy w grube plastry.
W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z musztardą, olejem i przyprawami, sól zostawiamy na sam koniec na chwilę przed smażeniem. Dolewamy wódkę i mieszamy.
Marynatą polewamy mięso, dodajemy gałązki rozmarynu i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeśli są młode, nie obieramy ich wcześniej tylko dokładnie szorujemy. Następnie kroimy je na ćwiartki, przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zioła szatkujemy drobno, cebulę w cienkie półplasterki. Obie musztardy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gesty, gładki dressing. Do ziemniaków dodajemy cebule, zioła i polewamy je dressingiem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Morele kroimy na pół (lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki) i na przemian nabijamy na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość solimy. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki, często je obracając.

powrót

Podobne przepisy

Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.