Szaszłyki z owoców morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla

Szaszłyki z owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 krewetek

200 g ryby bez ości

filiżanka wiórków kokosowych

6 patyczków do szaszłyków albo łodyg trawy cytrynowej

2 łyżki oleju słonecznikowego

Pasta:

6 posiekanych szalotek

4 posiekane ząbki czosnku

5 posiekanych chili

kawałek galangalu

posiekana wewnętrzna część łodygi trawy cytrynowej

łyżka świeżej startej kurkumy

łyżka posiekanej kolendry

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

łyżka skórki otartej z limetki

łyżeczka soli morskiej

Sałatka:

pokrojony ogórek

posiekana szalotka

pół filiżanki posiekanej kolendry

łyżeczka soli morskiej

łyżka soku z limetki

limetka do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki pasty zmiksować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody. Podsmażyć pastę na rozgrzanym oleju.
Zmiksować krewetki i rybę. Dodać wiórki kokosowe i podsmażoną pastę. Nabierać po 2 łyżki masy i oklejać patyczki do szaszłyków albo łodygi trawy cytrynowej. Upiec na grillu albo usmażyć. Składniki sałatki wymieszać. Przybrać cząstkami limetki. Podawać z szaszłykami.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.