Agnieszka Kręglicka

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym


Przepis z programu Para w kuchni Łosoś i koper (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200g filetów z łososia

nasiona kopru włoskiego

sól i pieprz

oliwa do smażenia

Sos:

200 g masła

2 żółtka w temperaturze pokojowej

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka musztardy dijon

ewentualnie posiekany koperek

Przygotowanie:

Filet z łososia pokroić w sporą kostkę i nadziać na szpadki. Nasiona kopru, pieprz i sól utłuc w moździerzu, posypać przyprawą rybę. Smażyć na rozgrzanej oliwie obracając, by cała ryba się zrumieniła.


Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażona ryba z warzywami
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Okoń morski w warzywach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.