Agnieszka Kręglicka

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym


Przepis z programu Para w kuchni Łosoś i koper (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200g filetów z łososia

nasiona kopru włoskiego

sól i pieprz

oliwa do smażenia

Sos:

200 g masła

2 żółtka w temperaturze pokojowej

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka musztardy dijon

ewentualnie posiekany koperek

Przygotowanie:

Filet z łososia pokroić w sporą kostkę i nadziać na szpadki. Nasiona kopru, pieprz i sól utłuc w moździerzu, posypać przyprawą rybę. Smażyć na rozgrzanej oliwie obracając, by cała ryba się zrumieniła.


Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.

powrót

Podobne przepisy

Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.