Delia  Smith

Szaszłyki z kurczaka


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

Szaszłyki z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi z kurczaka ze skórą

1 łyżka stołowa tymianku

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

1 ząbek czosnku

½ średniej

czerwonej cebuli

3 łyżki stołowe soku z cytryny

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

kilka listków laurowych

 

 

Przygotowanie:


Każdy filet kroimy na 5 kawałków, wkładamy do miski, dodajemy posiekany tymianek, skórkę z cytryny, zmiażdżony czosnek, pokrojoną na kawałki cebulę, sok z cytryny i oliwę, oraz listki laurowe. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc.
Nabijamy kawałki kurczaka na patyczki, przedzielając cebulą i liśćmi laurowymi i pieczemy 20 minut pod rozgrzanym grillem.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.