Jamie  Oliver

Szaszłyki z kurczaka z sosem satay, ognista sałatka makaronowa, owoce z cukrem miętowym


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Szaszłyki z kurczaka z sosem satay, ognista sałatka makaronowa, owoce z cukrem miętowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
SATAY:

½ małego pęczka świeżej kolendry

1 świeża czerwona chili

½ ząbka czosnku

3 czubate łyżki masła arachidowego z kawałkami orzechów

sos sojowy

kawałek (2 cm) świeżego imbiru, obrany

2 limonki



KURCZAK:

4 piersi kurczaka (po 180 g) bez skóry

płynny miód, do skropienia



MAKARON:

250 g makaronu jajecznego

(1 gniazdko na osobę)

100 g niesolonych orzechów nerkowca

½ czerwonej cebuli

1 świeża czerwona chili

mały pęczek świeżej kolendry

1-2 łyżki sosu sojowego

1 limonka

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżeczka płynnego miodu



DODATKI:

2 małe główki sałaty rzymskiej

½ małego pęczka świeżej kolendry

1 świeża czerwona chili

sos sojowy

1 limonka



PRZYPRAWY:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz



OWOCE Z CUKREM MIĘTOWYM:

1 duży ananas

150 g borówek amerykańskich lub innych miękkich owoców

mały pęczek świeżej mięty

3 łyżki złocistego miałkiego cukru

1 limonka

250 g gęstego jogurtu kokosowego



NA POCZĄTEK:

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Włącz górną grzałkę piekarnika na 200 stopni C. Włóż drewniane szpikulce do zimnej wody, żeby się namoczyły (przyciśnij je talerzykiem, jeśli wypływają). Zamontuj standardowy nóż w malakserze.



SATAY:

Do pojemnika malaksera włóż kolendrę (w całości, z łodyżkami), chili (bez szypułki), obrany czosnek, 3 czubate łyżki masła arachidowego oraz wlej sos sojowy. Dodaj pokrojony imbir, otartą na drobnej tarce skórkę z obu limonek oraz sok wyciśnięty z jednej. Dolej odrobinę wody i zmiksuj na rzadką pastę. Dopraw do smaku, połowę przełóż do ładnej miseczki, skrapiając oliwą extra vergine, a resztę odstaw na bok.



KURCZAK:

Ułóż piersi kurczaka równolegle jedną przy drugiej na plastikowej desce. Ostrożnie przekłuj wszystkie na wylot drewnianymi szpikulcami. Przekrój mięso między szpadkami tak, żeby wyszły 4 szaszłyki. Żeby mięso było bardziej chrupiące, możesz je lekko posiekać nożem z obu stron – szaszłyki będą miały większą powierzchnię. Przełóż resztki sosu satay do brytfanki i starannie obtocz w nim szaszłyki. Umyj deskę, nóż i dłonie. Skrop mięso oliwą i posól. Wstaw brytfankę na górną półkę piekarnika, tuż pod grzałką, na 8-10 minut z każdej strony, aż mięso się zezłoci i przepiecze na wskroś.



DODATKI:

Odkrój twardą nasadę główek sałaty i pozbądź się zwiędłych, zewnętrznych liści. Rozdziel pozostałe liście, opłucz na cedzaku, odwiruj i od razu podaj na stół. Zagotuj pełny czajnik wody.



MAKARON:

Ugotuj makaron we wrzątku w 3 min. Postaw średnią patelnię na małym ogniu. Wsyp orzechy nerkowca na gorącą patelnię, by je uprażyć, potrząsając zawartością patelni od czasu do czasu – nie zapominaj o nich przy wykonywaniu innych czynności. Obierz połówkę czerwonej cebuli i wrzuć do naczynia malaksera wraz z chili (bez szypułki) oraz łodyżkami z pęczka kolendry. Posiekaj je drobno pulsacyjnie, przełóż do dużej miski, dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego i trochę oliwy extra vergine. Wlej sok wyciśnięty z 1 limonki i po 1 łyżeczce oleju sezamowego i sosu rybnego. Dobrze wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw. Odsącz makaron na cedzaku, zahartuj szybko zimną wodą, ponownie odsącz, a następnie dodaj do miski. Potrząśnij patelnią z orzechami i dodaj 1 łyżeczkę miodu, stale mieszając. Gdy orzechy zrobią się ciemnozłote, przesyp je do miski z makaronem i posyp wszystko listkami kolendry. Przemieszaj i podaj na stół wraz z miską sosu satay.



KURCZAK:

Obróć szaszłyki, skrop płynnym miodem i wstaw z powrotem pod grill na 8-10 minut.



OWOCE Z CUKREM MIĘTOWYM:

Obierz ananasa i pokrój na plastry. Rozłóż je na dużym półmisku i rozsyp na nim borówki. Oberwij listki mięty, włóż do moździerza i utrzyj na pastę. Dosypuj porcjami cukier i ucieraj, aż nabierze konsystencji mokrego piasku. Posyp owoce 1 łyżką miętowego cukru (resztę przechowaj w słoiczku, w lodówce i wykorzystaj przy innej okazji). Przekrój na pół limonkę, skrop owoce sokiem, a następnie podaj na stół z miseczką jogurtu kokosowego i łyżeczką.



DODATKI:

Posiekaj z grubsza liście kolendry i pokrój chili na cienkie plasterki. Włóż je do płaskiej miseczki i postaw na stole obok sałaty.



PODANIE:

Podaj szaszłyki z butelką sosu sojowego i kilkoma klinami limonki. Pozwól gościom przyrządzić porcje dania z sałaty, makaronu, kurczaka, kolendry i chili oraz soku z limonki.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

#steffan

29.12.2011 20:45


CYTUJ

niedawno oglądałem ten odcinek i Jamie prażył orzechy nerkowca z ziarnami sezamu a do owoców poza ananasem i borówkami dodał "jeżyka" z mango, dlaczego tego nie ma w tym przepisie?

alwaro

postów: 3

28.07.2011 20:17

CYTUJ

dlaczego nie morzna dodac pszpisow z tego programu do swojej ksiarzki kucharskiej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.