Gosia  Molska

Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach


Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka

odsłon: 7964

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400g filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę

słodka cebula

słodka papryka

duże opakowanie gęstego jogurtu

1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso zamarynować w jogurcie z dodatkiem suszonej papryki, kminu, soli i pieprzu, odstawić na 0,5 godz. Mięso nadziewać na patyczki na przemian z kawałkami papryki i cebuli. Piec na grillu lub w piekarniku. Podawać z sałatą rzymską z pestkami granata.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

25.07.2013 19:18

CYTUJ

To jest ten smak! Wiele razy chciałam odtworzyć smak bałkańskiego grilla, a to jest właśnie to-mięso zmiękczone w jogurcie i przypieczona papryka ze słodką/ młodą cebulą. Do jogurtu warto dodać pastę paprykową (ostrą lub łagodną, np. węgierską), albo piekielną harissę:-) Dziękuje za przepis!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.