Szaszłyki z kalmarów faszerowanych krewetkami

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Szaszłyki z kalmarów faszerowanych krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 oczyszczonych tub kalmarów

6 dużych krewetek – obranych ze skorupki i pozbawionych żyłek

dwie małe ośmiorniczki

kilka pokrojonych na kawałki łodyg trawy cytrynowej i dwie łodygi w całości

6 liści świeżej bazylii

sos pomidorowy babci Louise (patrz: oddzielny przepis)

oliwa

oliwa truflowa

zmiażdżony czosnek

świeży tymianek

rozmaryn i liście laurowe

sól do smaku

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Do posolonych wewnątrz tub kalmarów wkładamy po kawałku trawy cytrynowej, liść bazylii i trochę sosu pomidorowego. Wlewamy trochę oliwy truflowej i wkładamy posoloną krewetkę. Nabijamy tuby na łodygi trawy cytrynowej i kładziemy na talerzu. Smarujemy szaszłyczki sosem pomidorowym, polewamy zwykłą oliwą, posypujemy czosnkiem i ziołami, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, aby się zamarynowały. Rozgrzewamy na patelni oliwę i rumienimy szaszłyczki z jednej strony. Następnie je odwracamy, dodajemy zioła, w których się marynowały, oraz ośmiorniczki. Kiedy szaszłyczki zrumienią się z drugiej strony, wstawiamy je do piekarnika na 3-5 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny i polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.