Szaszłyki z dipem z kwaśnej śmietany i sosem śliwkowym

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyki z dipem z kwaśnej śmietany i sosem śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg pokrojonej w dużą kostkę łopatki, karkówki lub schabu

1 łyżka oliwy

100 ml białego wina

1 łyżka octu jabłkowego

1 cebula, pokrojona w półtalarki

4 roztarte ząbki czosnku

3 pokruszone liście laurowe

1 łyżeczka papryki

4 goździki

¼ łyżeczka cynamonu

 

Dip:

200 g kwaśnej śmietany

garść posiekanego koperku

garść posiekanej kolendry

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka octu jabłkowego

szczypta cukru

 

Sos śliwkowy:

300 g dojrzałych śliwek, wypestkowanych i pokrojonych

1 łyżka cukru

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 czerwone chili, bez nasionek, posiekane lub 1 łyżeczka chili w proszku

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanego koperku

sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W dużej misce połącz składniki marynaty, włóż pokrojone mięso i wymieszaj rękoma. Zakryj folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 h lub na noc. Wbij kawałki mięsa na 6 długich metalowych szpadek. Piecz na grillu lub bardzo rozgrzanej patelni grillowej przez 5-6 min.
Wymieszaj w miseczce składniki dipu śmietanowego.
Śliwki zalej w rondelku wodą i gotuj na małym ogniu, do miękkości. Odcedź, zostawiając 75 ml płynu. Śliwki, wraz z płynem, octem jabłkowym i chili zmiksuj w blenderze. Przetrzyj sos przez sito, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu. Wymieszaj z koperkiem i kolendrą.
Podawaj szaszłyki z sosami w miseczkach, sałatą i plackami chlebowymi.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.