David Gaboriaud

Szaszłyki z cielęciny podane z ajvarem


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Szaszłyki z cielęciny podane z ajvarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g polędwicy cielęcej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka świeżego cząbru

kilka liści świeżej szałwii

pół cebuli pokrojonej

sól, pieprz cayenne – do smaku

 

Ajvar:

3 papryki czerwone

1 bakłażan

pół czerwonej cebuli

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, szczypta pieprzu cayenne – do smaku

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ajvar. Papryki, bakłażan i cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy skórki papryki i bakłażana przypalą się na czarny kolor, wyciągnij je i przełóż do miski. Zakryj miskę od razu folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Z wystudzonej papryki i bakłażana ściągnij upieczoną skórkę.
Następnie wyjmij cebulę z pieca i zdejmij z niej skórkę.
Paprykę, bakłażan, cebulę oraz czosnek przełóż do miksera. Dodaj oliwy z oliwek, pieprz cayenne i miksuj przez kilka sekund. Dopraw do smaku solą i odstaw.
Przygotuj szaszłyki. Polędwicę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mięso wraz z posiekanymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem cayenne. Całość odstaw na 30 min., by smaki się przegryzły.
Mięso uformuj i nabij na pałeczki do szaszłyków.
Szaszłyki smaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Szaszłyki serwuj z cebulą i ajvarem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.