Tomasz Jakubiak

Szaszłyki wołowe z brzoskwiniami i szalotkami marynowanymi w dżemie morelowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1978

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g rostbefu wołowego

Marynata:

pół szklanki whisky

50 ml oliwy

2 gałązki świeżej mięty

sok z cytryny

2 łyżki dżemu morelowego

6 cebul szalotek

4-5 brzoskwiń ufo

Sałatka:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinie

pieprz do smaku

3 gałązki estragonu

50 ml oliwy

pół cytryny

zielona papryczka chili

cykoria

4 ząbki marynowanego czosnku

garść kiełków groszku

garść kiełków buraka

łyżka sosu sojowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rostbef pokrój na średnie kawałki. Przygotuj marynatę. Do miski wlej whisky, oliwę i sok z cytryny. Dodaj miętę, dżem i połówki szalotek. Na patyki nadziej kolejno cebulę, wołowinę i kawałki brzoskwini. Szaszłyki odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj sałatkę ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dopraw je pieprzem, estragonem i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki ugrilluj na patelni. Do podpieczonych ziemniaków dodaj pokrojoną papryczkę chili, cykorię i czosnek. Do sałatki dodaj kiełki groszku i buraka. Warzywa polej sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej i podaj je z sałatką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.